Algemene psychologische begeleiding

Kinderen en adolescenten

Tijdens een begeleiding is het netwerk van het kind of de jongere zeer belangrijk. Ouders zijn namelijk de experten over hun kinderen. Als therapeut kan je enkel naast het gezin komen staan en proberen het perspectief te verruimen zodat de gezinsleden zelf tot nieuwe oplossingen komen. Door samen te werken bereiken we de beste resultaten.

We begeleiden kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar, die in de knoop zitten met hun gevoelens, gedragsproblemen vertonen of gewoon even de weg kwijt zijn. Als je als ouder(s) bezorgd bent over de ontwikkeling van je kind, dan kan je steeds vrijblijvend contact opnemen.

Verloop van ons traject

We werken in onze praktijk met verschillende hulpverleners die elk vanuit hun eigen kader, expertise en ervaring met jullie aan de slag gaan. We proberen elk kind/jongere/gezin een op maat gemaakte aanpak te bieden waarbij er in het verloop van elk traject een aantal gemeenschappelijke elementen terug te vinden zijn.

Kennismaking

Je neemt contact op via e-mail of via het contactformulier. We plannen een telefoongesprek in om jouw hulpvraag te verhelderen en verwachtingen te bespreken.

Intakegesprek

Na ons telefoongesprek volgt er een intakegesprek waarin we elkaar beter leren kennen. We nemen de tijd een duidelijker beeld te krijgen van de situatie en aanwezige verwachtingen. Dit gesprek geeft reeds een indicatie van wat men precies zoekt of nodig heeft, en geeft ons eerste aanknopingspunten naar aanpak toe. Dit gesprek neemt 55 tot 90 minuten in beslag.

Kind-, ouder- en/of gezinssessies

Is er een match en gaan we samen verder, dan plannen we vervolgsessies in. Afhankelijk van de vraag en noden, gaan we individueel, met de ouders en/of het gezin aan de slag. De sessies duren 45-55 minuten.

Evaluatie/Afronding/Overbrugging

Na een aantal sessies plannen we een evaluatiemoment in. Zo kunnen we afstemmen en bijsturen waar nodig. We bespreken of er nog sessies volgen of dat je wenst af te ronden. Soms blijkt meer gespecialiseerde hulp nodig. We bekijken dan welke dienst het best in aanmerking komt. Om eventuele wachttijden te overbruggen, kunnen we samen nagaan op welke manier ‘overbruggingshulp’ geboden kan worden.

Opvoedings- en/of gezinsondersteuning

Kinderen krijgen is een enorme verrijking, maar het kan soms ook voor vragen en bezorgdheden zorgen. Daarnaast is het opgroeien van kinderen en jongeren in onze maatschappij voor henzelf ook niet steeds evident. Zo kan de puberteit zowel voor de jongere zelf als voor het gezin lastig zijn. Verder kan een ingrijpende gebeurtenis het gezin op stelten zetten. Zit je met bezorgdheden rond dit thema, wij staan voor jou klaar! De ondersteuning kan zich richting tot elke opvoedverantwoordelijke: ouders, plusouders, pleegouders, grootouders…

Ontwikkelingsproblematieken

ASS, AD(H)D, ODD…? Wij kijken graag samen met jou wat dit voor jou betekent, welke talenten en moeilijkheden hierbij kunnen komen kijken… Merk je dat de moeilijkheden jouw functioneren in de maatschappij beperken? Wij zoeken samen met jou naar oplossingen op maat. Ook jongeren met een mentale beperking kunnen bij ons terecht voor een begeleiding op maat.

Sociale en vrije tijds vaardigheden

Wil je graag vrienden maken, maar weet je niet steeds hoe? Heb je vaak ruzie en weet je niet goed hoe deze op te lossen? Word je gepest of ben je ooit gepest geweest? Vind je ’t moeilijk om een juiste vrije tijdsinvulling te vinden? Weet je zelf niet goed welke jouw talenten zijn? Wij gaan graag samen met jou op zoek!

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

In een maatschappij die veel van ons verwacht is het niet steeds evident om vertrouwen in jezelf te blijven hebben. We hebben allemaal een bepaald beeld van onszelf dat we vormen op basis van ideeën, gedachten en gevoelens. Twijfel je soms wel eens aan jezelf? Denk je vaak dat leeftijdsgenoten negatief over jou denken? Wil je terug sterker in jouw schoenen staan? Wij helpen jou graag!

Emoties & gedrag

Heb je het gevoel in de knoop te liggen met jezelf (en anderen)? Lukt het je niet goed om jouw emoties te uiten? We voelen vaak zoveel emoties en het is niet steeds evident om hier mee om te gaan. Worstelen met emoties kan leiden tot piekeren, depressieve gevoelens, slaapproblemen, faalangst… Daarom is het belangrijk om hier mee aan de slag te gaan!

Rouw & verlies

Iemand of iets verliezen is nooit gemakkelijk. Heb je een dierbare persoon verloren? Zijn jouw ouders gescheiden en weet je niet goed hoe je hier mee moet omgaan? Ben je onlangs verhuisd en valt dit zwaar? Weet je geen blijf met jouw verdriet of boosheid? Hoe iemand rouwt verschilt van persoon tot persoon. Soms kan iemand neutraal helpen om het verlies een plaats te geven. Wij helpen jou bij dit proces.

Angsten en paniek

Iedereen voelt zich af en toe wel eens angstig. Soms staat de angst echter niet meer in verhouding tot datgene waar je bang voor bent en belemmert dit jouw functioneren in het dagelijks leven. Angsten kunnen uiteenlopend zijn: angst om buiten te komen, angst voor drukke plaatsen, angst voor de dood, paniekaanvallen, continue angst dat alles gaat mislopen, angst om te falen… Bij ons kan je leren hoe hiermee om te gaan.

Tarieven Niels en Silke

  • Diagnostiek:
    • Intelligentieonderzoek: €200
  • Kinderen en adolescenten:
    • Individuele begeleiding: €60
    • Oudergesprek: €60
    • Gezinsgesprek: €60

Betalingen kunnen via een banking-app of Payconic. Indien je graag een factuur/bewijs wenst kan je dit vragen. De verschillende mutualiteiten en verzekeringen hanteren verschillende regels m.b.t. een al dan niet gedeeltelijke terugbetaling van psychologische/psychotherapeutische gesprekken. U vindt hierover informatie op de website van uw mutualiteit. Indien je nog met vragen zou zitten spreek dan gerust je psycholoog aan.

Tarieven Katrien

Beschikbaarheid & Tarieven

Groepspraktijk De Cocon: woensdagnamiddag

Voor eerstelijnspsychologische zorg is de eerste sessie gratis.
Voor de vervolgsessies (maximum 10) betaalt u 11euro per sessie (45min).
Hebt u recht op verhoogde tegemoetkoming? Dan betaalt u 4 euro.
Betalen kan met de payconiq app. Deze kan je gratis downloaden.

Gesprek annuleren

Een sessie kan tot 24u op voorhand geannuleerd worden. Dit kan telefonisch, per mail of sms.
Indien je te laattijdig verwittigt, wordt er 15 euro aangerekend. Alvast bedankt voor jullie begrip.

Meer info?

Een vraag of wens je meer informatie?
Contacteer ons.