Een voorbereide vrouw is er 2 waard!

Vanuit mijn holistische visie wil ik ervoor zorgen dat zwangere vrouwen en/of koppels hun zwangerschap op een positieve manier kunnen beleven door hen te informeren, handvaten aan te reiken om te kunnen omgaan met angst en onzekerheid, voorbereidende oefeningen aan te leren… Kortom, om goed voorbereid en vol vertrouwen de bevalling tegemoet te treden en met de overtuiging dat iedere zwangere vrouw de kracht in zichzelf kan vinden voor deze wonderlijke gebeurtenis.

Zwanger zijn en bevallen is een natuurlijk proces. Het is in het voordeel van moeder en kind dat er zo weinig mogelijk wordt ingegrepen in dit proces. Echter in onze huidige Westerse wereld wordt een bevalling in hoge mate gemedicaliseerd en ontdaan van alle natuurlijkheid. Het vertrouwen in de medische techniek is groter geworden dan in de natuurlijke krachten van de mens, die al miljoenen jaren aanwezig is. We krijgen daardoor steeds minder vertrouwen in ons eigen lijf en dat maakt ons onzeker en angstig.

Tijdens de zwangerschap wil ik jou als moeder leren om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Hoe beter je je eigen lichaam leert kennen en leert voelen wat je aankan, hoe beter je baby zich zal voelen in de baarmoeder. Wat goed is voor jezelf, is ook goed voor je kindje.

Als je het gevoel voor je lichaam uitschakelt, kan je de toegenomen belasting, als gevolg van de veranderingen van je lichaam en je baby, wel volhouden. Maar dit zal uiteindelijk leiden tot verstarring en verkramping en dus meer lichamelijke klachten.

De betrokkenheid van de partner speelt eveneens een belangrijke rol. Als koppel beleef je immers samen de zwangerschap en kijk je beiden vol verwachting uit naar de komst van jullie kindje. Daarom wil ik jullie voldoende informatie geven over het ganse arbeids- en bevallingsproces, zodat jullie goed weten wat komen gaat, dat jullie in de verschillende fasen herkennen wat er gebeurt, met jezelf, met de baby. Een partner hoeft niet hulpeloos toe te kijken, er zijn zoveel mogelijkheden in wat hij/zij kan betekenen en doen. Mensen die goed geïnformeerd zijn, zijn veel rustiger en durven veel meer vertrouwen op de natuurlijke kracht van hun eigen lichaam, wat het hele proces gunstig beïnvloedt.

Wat houdt een prenatale begeleiding in?

De prenatale oefeningen kunnen gestart worden vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap en omvatten volgende aspecten:

 • Ademhalings- en visualisatieoefeningen
 • Ontspanningsoefeningen (met oa. de rebozo)
 • Houdings- en bewegingsadvies
 • Oefeningen om de balans in het bekken en de ligging van de baby te optimaliseren
 • Bewustwording van de bekkenbodemspieren (o.a. om urineverlies te beperken of te vermijden)
 • Informeren over het arbeids- en bevallingsproces
 • Oefeningen en houdingen om de weeën op te vangen
 • Technieken om het arbeidsproces te stimuleren
 • Partneroefeningen
 • Vertrouwen geven en hoe om te gaan met angsten
 • Zwangerschapsmassage
 • Behandelen van bekkenklachten of -instabiliteit

Tarieven

Voor prenatale kinesitherapie heb je een voorschrift van een (huis)arts nodig. Er worden maximaal 9 prestaties (pre- + postnataal) per zwangerschap terugbetaald door je ziekenfonds.

Tarief Normale tegemoetkoming Verhoogde tegemoetkoming
Perinatale sessie (30 min.) € 22,26 € 15,20 € 19,29

Is er tijdens de zwangerschap andere dan perinatale kinesitherapie nodig? Of zijn er meer dan negen perinatale zittingen vereist? Dan zijn de ‘gewone tarieven’ voor kinesitherapie van toepassing.

Kris Theunis

Algemene kinesitherapie, Pre- en postnatale kinesitherapie, Babymassage -en yoga, Doula, Zwangerschapsyoga

Over Kris

Ik ben in 1996 afgestudeerd als master in de kinesitherapie aan de KULeuven en werkte daarna een specialisatiejaar af in de sportkinesitherapie. Ik behaalde daarnaast ook een diploma als manueel therapeute.

Na mijn afstuderen in 1997 kon ik onmiddellijk aan de slag in een multidisciplinair gezondheidscentrum in Genk. Hier bouwde ik heel wat expertise op, zoals de behandeling van rug- en nekklachten, revalidatie na trauma of operatie, pre- en postnatale kinesitherapie, ademhalingsoefeningen… zowel individueel als in groepssessies.

In de loop van mijn carrière, en na het afronden van een opleiding zwangerschapsbegeleiding bij Lief Portael, werd alsmaar duidelijker dat mijn passie ligt in de wondere wereld van zwangerschap en geboorte. Via verschillende bijscholingen en workshops ben ik mij hier meer en meer in gaan verdiepen.

Zo volgde ik onder andere een opleiding tot doula. Deze opleiding focust zich voornamelijk op het empoweren, informeren en aanmoedigen van zwangere vrouwen en vraagt vaardigheden als emotionele intelligentie en empathisch vermogen, interpreteren van lichaamstaal en leren vertrouwen op je intuïtie en gevoel.

Meer info?

Een vraag of wens je meer informatie?
Contacteer ons.