Net als de zwangerschapsmaanden, vergen de maanden na de geboorte heel wat van het lichaam van een pasbevallen mama en tegelijk wordt er snel verwacht dat je als mama opnieuw ‘fit en gezond’ bent om de dagelijkse taken op te nemen. Echter, je ervaart je lichaam niet meer zoals vroeger en dit heeft vaak gevolgen op emotioneel, relationeel en seksueel gebied.

In die periode na de bevalling kan ik je de nodige ondersteuning bieden tijdens het herstel, zowel na een vaginale bevalling als na keizersnede. Het is belangrijk om het lichaam weer in balans te brengen, o.a. door stabilisatieoefeningen en door training van de bekkenbodemspieren. Zo kan je als jonge mama in optimale conditie genieten van je baby en de nodige draagkracht vinden om deze nieuwe levensfase in te gaan.

Wat houdt een postnatale begeleiding in?

De postnatale oefeningen kunnen gestart worden vanaf ongeveer 4 weken na een vaginale bevalling en 6 weken na een keizersnede en houden in:

  • Reëducatie en training van bekkenbodemspieren
  • Versterken van rug-, bil- en buikspieren
  • Verbeteren van bekkenstabiliteit en lichaamshouding
  • Algemene reconditionering
  • Emotionele ondersteuning
  • Eventuele behandeling van bekken- of rugklachten agv de zwangerschap en/of bevalling

Tarieven

Voor prenatale kinesitherapie heb je een voorschrift van een (huis)arts nodig. Er worden maximaal 9 prestaties (pre- + postnataal) per zwangerschap terugbetaald door je ziekenfonds.

Tarief Normale tegemoetkoming Verhoogde tegemoetkoming
Perinatale sessie (30 min.) € 22,26 € 15,20 € 19,29

Is er tijdens na de bevalling andere dan perinatale kinesitherapie nodig? Of zijn er meer dan negen perinatale zittingen vereist? Dan zijn de ‘gewone tarieven’ voor kinesitherapie van toepassing.

Kris Theunis

Algemene kinesitherapie, Pre- en postnatale kinesitherapie, Babymassage -en yoga, Doula, Zwangerschapsyoga

Over Kris

Ik ben in 1996 afgestudeerd als master in de kinesitherapie aan de KULeuven en werkte daarna een specialisatiejaar af in de sportkinesitherapie. Ik behaalde daarnaast ook een diploma als manueel therapeute.

Na mijn afstuderen in 1997 kon ik onmiddellijk aan de slag in een multidisciplinair gezondheidscentrum in Genk. Hier bouwde ik heel wat expertise op, zoals de behandeling van rug- en nekklachten, revalidatie na trauma of operatie, pre- en postnatale kinesitherapie, ademhalingsoefeningen… zowel individueel als in groepssessies.

In de loop van mijn carrière, en na het afronden van een opleiding zwangerschapsbegeleiding bij Lief Portael, werd alsmaar duidelijker dat mijn passie ligt in de wondere wereld van zwangerschap en geboorte. Via verschillende bijscholingen en workshops ben ik mij hier meer en meer in gaan verdiepen.

Zo volgde ik onder andere een opleiding tot doula. Deze opleiding focust zich voornamelijk op het empoweren, informeren en aanmoedigen van zwangere vrouwen en vraagt vaardigheden als emotionele intelligentie en empathisch vermogen, interpreteren van lichaamstaal en leren vertrouwen op je intuïtie en gevoel.

Meer info?

Een vraag of wens je meer informatie?
Contacteer ons.