Wat is een doula?

De term ‘doula’ komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula creëert een emotioneel ‘veilige’ omgeving voor jou als moeder en stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren: je lichaam vertelt je op verschillende manieren wat de juiste manier van handelen is. Je krijgt hierdoor de vrijheid om jezelf te zijn en alle emotionele en fysieke remmingen los te laten: je ontdekt krachten waarvan je niet wist dat je die had. De doula is er om dit proces te ondersteunen.

Een doula is er speciaal voor jou en je partner. Zij biedt emotionele ondersteuning tijdens de bijzondere, spannende en vermoeiende uren rondom de geboorte van je kind. Ze kan ook fysieke steun geven, ze creëert een comfort-zone rondom jullie heen, door bij te staan waar nodig. Al betekent dat soms ook enkel op de achtergrond aanwezig te zijn. Ze komt wanneer jullie haar nodig hebben en blijft tot de baby is geboren. Een doula verricht geen medische handelingen, maar heeft wel medische kennis van zaken, ze is een aanvulling op de medische zorg. De nadruk ligt op het geruststellen, aanmoedigen, fysiek contact en comfort bieden aan de aanstaande ouders.

Waarom een doula?

De steun die een doula geeft, verschilt duidelijk in de steun die een partner of andere bekende kan geven. De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor je partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. Je partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt. Zo kunnen beide partners genieten van het wonder van de geboorte van hun kind.

Het is belangrijk te realiseren dat een drukke verlosafdeling, met veel drukke en rennende hulpverleners, en een uitgeputte partner naast het bed, behoort tot de meest eenzame ervaringen die een vrouw kan hebben. Rust, aandacht en ondersteuning zijn en blijven kernbegrippen in een tijd waarin een toenemend complexe technologie soms de overhand dreigt te krijgen.

Wetenschappelijk onderzoek

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar continue begeleiding tijdens de bevalling in vergelijking met de effecten van de gebruikelijke zorg rond de geboorte. In 2011 werden deze wereldwijde onderzoeken ‘evidence- based medicine’ gebundeld.

De conclusie was opmerkelijk. Vrouwen met continue ondersteuning:

  • hadden een opmerkelijk kortere arbeidsduur
  • hadden meer kans op vaginale geboorte
  • hadden minder nood aan pijnstilling
  • waren meer tevreden over de bevalling
  • hadden een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

Alle gunstige resultaten blijken bij uitstek op te treden als degene die continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw.

Deze uitkomsten suggereren dus een positievere beleving van de bevalling, een vergroting van de draagkracht van de barende vrouw, een kortere baringsduur en een positief effect op de gezondheid van de baby.

Wat kost een begeleiding met een doula?

Wat ik jou als doula aanbiedt, is de continue ondersteuning tijdens de bevalling van je kindje en daarnaast een waaier van verschillende ‘diensten’ zoals een aantal voorgesprekken, het opstellen van een geboorteplan, nagesprekken en een geboorteverhaal. Het pakketje wat ik je aanbied, wordt afgestemd op jullie persoonlijke wensen.

Momenteel ben ik een ‘stagedoula’, dwz dat ik het theoretische deel van mijn opleiding heb afgerond en nu koppels begeleid om ervaring op te doen. De kostprijs voor een begeleiding met mij als doula bedraagt 300 euro.

Aarzel niet om mij te contacteren voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kris Theunis

Algemene kinesitherapie, Pre- en postnatale kinesitherapie, Babymassage -en yoga, Doula, Zwangerschapsyoga

Over Kris

Ik ben in 1996 afgestudeerd als master in de kinesitherapie aan de KULeuven en werkte daarna een specialisatiejaar af in de sportkinesitherapie. Ik behaalde daarnaast ook een diploma als manueel therapeute.

Na mijn afstuderen in 1997 kon ik onmiddellijk aan de slag in een multidisciplinair gezondheidscentrum in Genk. Hier bouwde ik heel wat expertise op, zoals de behandeling van rug- en nekklachten, revalidatie na trauma of operatie, pre- en postnatale kinesitherapie, ademhalingsoefeningen… zowel individueel als in groepssessies.

In de loop van mijn carrière, en na het afronden van een opleiding zwangerschapsbegeleiding bij Lief Portael, werd alsmaar duidelijker dat mijn passie ligt in de wondere wereld van zwangerschap en geboorte. Via verschillende bijscholingen en workshops ben ik mij hier meer en meer in gaan verdiepen.

Zo volgde ik onder andere een opleiding tot doula. Deze opleiding focust zich voornamelijk op het empoweren, informeren en aanmoedigen van zwangere vrouwen en vraagt vaardigheden als emotionele intelligentie en empathisch vermogen, interpreteren van lichaamstaal en leren vertrouwen op je intuïtie en gevoel.

Meer info?

Een vraag of wens je meer informatie?
Contacteer ons.